
Recepty z vepřového
Recepty na grilování vepřového masa
Kouřové plátky z vepřového bůčku
- Doba přípravy: 15 min
- Vaření: 4-5 h
- Druh pelet: APPLE Blend
- Porce pro: 3-4 lidi
- Ingredience:
- 1 plát vepřového bůčku
- oblíbená kořenící směs BBQ Rub
- GMG Pitmaster omáčka
- Postup:
- Použijte vepřový bůček bez kůže. Nakrájejte ho na 2,5 cm dlouhé plátky.
- Ze všech stran okořeňte svou oblíbenou směsí a dejte na 30 min odpočnout do ledničky.
- Gril předehřejte na 125 stupňů Celsia a kuřte plátky tak dlouho, dokud jejich vnitřní teplota nedosáhne 100 stupňů Celsia.
- Poté vyndejte plátky z grilu a nechte je chvíli odpočnout. Pak je nakrájejte na kostky, přendejte do hliníkového pekáče a polejte je omáčkou GMG Pitmaster. Přikryjte alobalem, aby se kostky mohly pořádně zatáhnout.
- Takto připravené je vraťte zpět na gril a kuřte minimálně další hodinu. Omáčka by měla ztuhnout.


Jantarové pivní klobásy
- Doba přípravy: 10 min
- Vaření: 3 h
- Druh pelet: APPLE Blend
- Porce pro: 6-8 lidí
- Ingredience:
- 6-8 německých klobás
- 3 lžíce třtinového cukru
- 225 g slaného másla (nakrájeného na 8 kousků)
- 1 cibule nakrájená na silné plátky
- 1 láhev svrchně kvašeného piva (Ale)
- Postup:
- Předehřejte gril na 125 stupňů Celsia.
- Do velké litinové pánve přidejte cibuli, třtinový cukr, máslo a klobásky.
- Do pánve nalijte pivo tak, aby se naplnila asi z 80%. Jde hlavně o to, aby pokrylo většinu klobás.
- Vložte je na rozpálený gril a nechte je tam asi 3 h. Podle potřeby je průběžně promíchávejte.
- Doporučujeme podávat na oblíbené housce (nebo na rohlíku) s přidaným kysaným zelím, pivní cibulkou a trochou pikantní hořčice.


Žebírka s třešňovou chipotle (uzená chilli paprička)
- Doba přípravy: 15 min
- Doba uležení: 15 min
- Vaření: 4-6 h
- Druh pelet: TEXAS Blend
- Porce pro: 4-5 lidí
- Ingredience:
- 1 velký kus zadních žeber
- 2 lžíce hořčice
- 2 lžíce másla
- ½ hrnku třtinového cukru
- 3 lžíce medu
- směs koření GMG Pork Rub
- omáčka GMG Cherry Chipotle
- Postup:
- Předehřejte gril na 112 stupňů Celsia.
- Omyjte, ořízněte, osušte a stáhněte přebytečnou kůži ze žeber. Tím dosáhnete výraznější chuti.
- Rovnoměrně potřete celý kus žeber hořčicí a silně okořeňte směsí koření GMG Pork Rub. Zespodu i svrchu.
- Vložte na gril a kuřte 2 h.
- Každou hodinu žebra postříkejte směsí jablečného džusu a vody, aby si žebra zachovala šťavnatost.
- Žebra vytáhněte a připravte je na další vrstvu chutí. Horní část potřete 2 lžícemi másla, hnědým cukrem a medem. Poté je celé zabalte do alobalu.
- Vložte je zpět na gril, ideálně lícem dolů, na 1,5 - 2 h, dokud se na zadní straně žeber nezačnou objevovat kosti.
- Poté rozbalte alobal a na žebra rovnoměrně nalijte vrstvu omáčky GMG Cherry Chipotle.
- Zvyšte teplotu grilu na 140 stupňů Celsia a vložte žebra zpět. Přibližně na 60-90 min.
- Tím se na mase vytvoří silné aroma.
- Po vyndání z grilu nechte žebra ještě alespoň 15 min odpočnout.




Sladká espresso žebírka
- Doba přípravy: 15 min
- Vaření: 4-6 h
- Druh pelet: TEXAS Blend
- Porce pro: 4-6 lidí
- Ingredience:
- 1 kus zadních žeber
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- ½ šálku nahrubo mletých kávových zrn
- ½ hrnku třtinového cukru
- 3 lžíce nahrubo mletého pepře
- omáčka GMG Pitmaster
- Postup:
- Předehřejte gril na 112 stupňů Celsia.
- Žebra omyjte, osušte a ořízněte kůži. Tím docílíte výraznější chuti.
- Celá žebra rovnoměrně potřete olivovým olejem.
- V misce smíchejte všechny suché ingredience a vzniklou směsí posypte žebra z obou stran.
- Žebra vložte na gril a kuřte po dobu 2 h.
- Každou hodinu žebra postříkejte směsí jablečného džusu a vody, abyste zabránily vysušení.
- Poté žebra vytáhněte a připravte je na další vrstvu chuti. Přidejte zbytek směsi, a zároveň žebra potřete máslem. Poté žebra zabalte do alobalu a vraťte na gril.
- Nechte je tam cca 90 min. Může to však trvat až 2 h, záleží na velikosti žeber. Žebra jsou hotová ve chvíli, kdy se začnou na zadní straně objevovat kosti.
- Poté rozbalte alobal a rovnoměrně nalijte na žebra vrstvu omáčky GMG Pitmaster.
- Žebra umístěte zpět na gril na přibližně 60 min.
- Vyndejte žebra z grilu, vytáhněte je z alobalu a nechte před servírováním alespoň 15 min odpočnout.



BBQ trhané vepřové
- Doba přípravy: 30 min
- Uležení: 12-24 h
- Vaření: 6-8 h
- Druh pelet: TEXAS Blend
- Porce pro: 5-7 lidí
- Ingredience:
- 4 500 g vepřového masa
- 6-8 lžic olivového oleje
- 3-5 lžic hořčice
- 2 lžíce vloček červené papriky
- 3 lžíce papriky
- 1 hrnek třtinového cukru
- 2 lžíce cibule v prášku
- ½ hrnku jablečného octa
- ½ hrnku jablečné šťávy
- mořská sůl
- čerstvě mletý pepř
- Postup:
- Pečeni důkladně omyjte studenou vodou a poté osušte.
- V misce smíchejte papriku, hnědý cukr, cibuli v prášku, vločky červené papriky, hořčici a olivový olej.
- Touto směsí potřete celou pečeni. Poté ji vložte do uzavíratelného sáčku a spolu se zbytkem směsi nechte marinovat alespoň 12 h, ideálně však přes noc.
- Před tepelnou úpravou nechte maso dojít pokojové teploty.
- Vytvořte směs mořské soli a pepře v poměru 1:1 a štědře jí posypte celou pečeni.
- Gril předehřejte na 122 stupňů Celsia a vložte do něj pečeni tukovou vrstvou nahoru. Smíchejte směs jablečného octa a jablečné šťávy s trochou olivového oleje. Zhruba každou hodinu touto směsí maso postříkejte, aby si uchovalo šťavnatost.
- Jakmile vnitřní teplota masa dosáhne 85 stupňů Celsia, naposledy je postříkejte směsí jablečného octa a jablečné šťávy s trochou olivového oleje. Poté maso zabalte do alobalu a nechte ještě chvíli na grilu, dokud vnitřní teplota nedosáhne 100 stupňů Celsia.
- Poté pečeni vytáhněte a nechte ji alespoň 30 min odpočnout.
- Pak už ji jen nakrájejte a můžete servírovat.



Grilované krevety obalené slaninou
- Doba přípravy: 60 min
- Vaření: 20 min
- Druh pelet: GOLD Blend
- Porce pro: 4-6 lidí
- Ingredience:
- 450 g syrových krevet
- 450 g tenkých plátků slaniny
- limetková šťáva
- ananasová šťáva
- Postup:
- Důkladně omyjte a očistěte krevety a odstraňte z nich ocásek a skořápku.
- Ogrilujte slaninu při 135 stupních Celsia. Poté z ní nechte okapat přebytečný tuk a nechte ji schládnout, aby se s ní dalo manipulovat.
- Krevety pokapejte malým množstvím limetkové a ananasové šťávy. Každou krevetu zabalte do plátku slaniny. V případě potřeby použijte párátka, aby slanina lépe držela.
- Grilujte na 220 stupňů Celsia 5-7 min z každé strany, dokud kreveta nezrůžoví a slanina nebude křupavá.
- Krevety nepřevařte, jinak bude jejich textura gumová a nebudou dobré.


Stevovo kouřové trhané vepřové
- Doba přípravy: 60 min
- Uležení: 60 min
- Vaření: 10-15 h
- Druh pelet: TEXAS Blend
- Porce pro: 6 lidí
- Ingredience:
- 4 500 g vepřové krkovice
- směs koření GMG Pork Rub
- Postup:
- Krkovici důkladně omyjte studenou vodou a poté osušte. Poté ji štědře okořeňte ze všech stran směsí koření GMG Pork Rub.
- Takto připravenou krkovici vložte do mísy, přikryjte ji a nechte přes noc marinovat.
- Jakmile maso vytáhnete z chladu, nechte ho alespoň hodinu stát, aby mělo pokojovou teplotu. Zapněte gril na 190 stupňů Celsia. Jakmile bude teplota stabilní, vložte maso tukovou stranou dolů. Grilujte 30 min, poté maso obraťte tukovou stranou nahoru a nechte grilovat dalších 30 min. Maso zakryjte alobalem.
- Stáhněte teplotu na 100 stupňů Celsia. Jakmile se teplota ustálí, odstraňte z masa alobal a nechte grilovat 6 h.
- V průběhu maso párkrát postříkejte směsí jablečného džusu a Worcestershire omáčky. Maso znovu zabalte do alobalu a podlijte ho výše popsanou směsí, asi ¾ šálku na celý kus masa.
- Pečeně bude hotová, jakmile vnitřní teplota dosáhne 90 stupňů Celsia.
- Krkovičku nechte alespoň hodinu vychladnout, než začnete maso trhat a podávat.



Bombastická vepřová žebírka
- Doba přípravy: 20 min
- Vaření: 4-6 h
- Druh pelet: FRUIT Blend
- Porce pro: 4 lidi
- Ingredience:
- 1 hrnek sójové omáčky
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 čajová lžička cibulového prášku
- ½ čajové lžičky Tabasco omáčky
- ¼ hrnku olivového oleje
- ¼ hrnku vína (červeného nebo bílého, záleží na preferenci)
- 2 lžíce octa z červeného vína
- 2 čajové lžíce černého pepře
- 2-3 ks plochých vepřových žeber
- 5 stroužků česneku
- BBQ omáčka
- Marináda:
- 1 hrnek sójové omáčky
- 2 lžíce červeného vinného octa
- ¼ šálku vína (červeného nebo bílého)
- ¼ šálku olivového oleje
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 čajová lžička cibulového prášku
- 5 stroužků (použijte lis na česnek) nebo 2 polévkové lžíce (ze sklenice) mletého česneku
- 2 čajové lžičky černého pepře
- ½ čajové lžičky omáčky Tabasco
- Všechny ingredience smíchejte dohromady a šlehejte, dokud nezpění.
- Postup:
- Žebra vložte do marinády. Nechte je v ní maximálně 4 h, ne déle!
- Poté zapněte gril na 85 stupňů Celsia a kuřte 4-6 h, v průběhu žebírka nezapomeňte otáčet.
- Poté zvyšte teplotu na 110 stupňů Celsia a nechte žebírka ještě alespoň 2 h grilovat.
- Pokud chcete výraznější chuť, hodinu před dokončením žebírka polijte GMG Cherry Chipotle nebo BBQ omáčkou.
- Jakmile budete spokojeni s texturou žebírek, stáhněte je z grilu a rovnou podávejte.



Iowské vepřové kotlety
- Doba přípravy: 20 min
- Uležení: 4 h
- Vaření: 30 min
- Druh pelet: GOLD Blend
- Porce pro: 2 lidi
- Postup:
- Kupte si tlusté vepřové kotlety od kosti, alespoň 2,5 cm tlusté.
- Dochuťte směsí koření GMG Pork Rub.
- Nechte kotlety uležet alespoň 4 h. Použijte uzavíratelný sáček.
- Poté grilujte při 200 stupních Celsia, dokud vnitřní teplota nedosáhne 75 stupňů Celsia.
- Kotletky jsou výborným letním jídlem. Podívejte s kukuřicí, bramborami a salátkem.

Grilovaná vepřová panenka
- Doba přípravy: 10 min
- Vaření: 1,5 h
- Druh pelet: FRUIT Blend
- Porce pro: 4 lidi
- Ingredience:
- 1 vepřová panenka
- směs koření GMG Pork Rub
- Teriyaki omáčka
- Postup:
- Vezměte si vepřovou panenku a důkladně ji potřete Green Mountain Pork Rub Rubem . Nechte ji 4-24 h odstát.
- Nastavte gril na přibližně 160 stupňů Celsia. Jakmile gril dosáhne stabilní teploty, vložte do něj panenku a potřete obě strany sladkou marinádou, jako je Yoshida's nebo třeba omáčka Teriyaki.
- Grilujte za občasného obracení asi 1-1,5 h, dokud nebude vnitřní teplota alespoň 165 stupňů Celsia. Mírně růžový střed je v pořádku, pokud dosahuje uvedené teploty.
- Mějte na paměti, že panenku kvůli její libosti nesmíte převařit, jinak bude vysušená.



Zatraceně tučný, a zatraceně dobrý bochánek alá klobáska (Fattie)
- Doba přípravy: 15 min
- Vaření: 1,5 h
- Druh pelet: GOLD Blend
- Porce pro: 4 lidi
- Ingredience:
- 450 g klobás
- 1 - 1,5 hrnku nakrájených brambor
- 340 g slaniny (spíš tlustší kusy)
- Postup:
- Klobásku si vytvarujte do kulatějšího ,,bochánkovitého'' tvaru. Uprostřed vytvarujte důlek. Sem vložte nakrájené housky a lehce osolte. Důlek uzavřete a obklopte celý ,,bochánek'' bramborami.
- Nádivku můžete ještě vylepšit o smaženou cibulku, papriku nebo i kousky sýra. Záleží čistě na Vás, co Vám chutná a co máte rádi.
- Ze slaniny vytvořte síťku tak, jak je na obrázku a omotejte jí celý klobásový ,,bochánek''.
- Vložte a dejte na rozpálený gril (ideálně 162,5 stupně Celsia) alespoň na 90 min. Na posledních 15 min zvyšte teplotu na 175 stupňů celsia, aby se slaninka pořádně dokřupava dopekla.
- K celé této parádě můžete ještě přidat vajíčka. Jen pozor na ten proradný cholesterol!


Kouřová pikniková šunka
- Doba přípravy: 20 min
- Vaření: 3-5 h
- Druh pelet: FRUIT Blend
- Porce pro: 4-6 lidí
- Ingredience:
- 1 velká pikniková šunka vcelku
- 1 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce pomerančové šťávy
- Postup:
- Šunku důkladně omyjte.
- Ostrým nožem udělejte podélné rýhy na všech stranách masa. Snažte se o šachovnicový vzor.
- V mikrovlnné troubě rozpusťte kostku másla a vmíchejte do něj 2 lžíce medu, 1 lžíci třtinového cukru a 2 lžíce pomerančové šťávy. Vše dobře promíchejte.
- Touto směsí potřete celou šunku, vytvoří to nádhernou texturu a ještě lepší chuť.
- Kuřte asi 3-5 h při 74 stupních Celsia. Během procesu nezapomeňte šunku několikrát postříkat pomerančovým džusem, aby zůstala krásně šťavnatá.
- Takto upravená šunka se dokonale hodí k zapečeným bramborům, zelenině a nebo do rizota.


Nakopnutá česneková kouřová žebra
- Doba přípravy: 15 min
- Vaření: 5 h
- Druh pelet: MESQ Blend
- Porce pro: 4 lidi
- Ingredience:
- 1 lžíce čerstvě namletého černého pepře
- 1 lžíce cibule v prášku
- 1čajová lžička kayanského pepře
- ½ čajové lžičky kmínu
- ½ čajové lžičky suché hořčice v prášku
- ½ čajové lžičky uzené papriky
- ¼ hrnku omáčky Frank's Red Hot
- ¼ čajová lžička muškátového oříšku
- 2 kusy vepřových žeber (bez membrány)
- 2,5 lžíce česneku v prášku
- ¾ hrnku oblíbené BBQ omáčky
- Postup:
- Omyjte a osušte žebra.
- Smíchejte všechny suché ingredience a vytvořte tak svoji jedinečnou směs, jíž budete žebírka potírat.
- Poté smíchejte všechny mokré ingredience (obě omáčky) a vytvořte si omáčku, kterou na žebírka použijete.
- Potřete žebra suchou směsí cca 2 hodiny před tepelnou úpravou nebo noc předtím.
- Omáčku nechte vychladit a dejte prozatím stranou.
- Nastavte gril na cca 90 stupňů Celsia. Než vložíte žebra, nechte teplotu stabilizovat.
- Žebírka grilujte 5 h, podle velikosti. Během poslední hodiny nalejte omáčku na žebra, aby vznikla krásná, jemná textura.
- Poté žebírka nechte pár minut vychladnout a můžete podávat.

Klobásky
- Doba přípravy: 5 min
- Vaření: 5-10 min
- Druh pelet: TEXAS Blend
- Porce pro: 1-6 lidí
- Postup:
- Vezměte svoje oblíbené klobásy a grilujte je na 200-205 stupňů Celsia cca 5 min z každé strany.
- Podávejte s oblíbenou hořčicí nebo je namáčejte do GMG Cattle Drive BBQ Sauce. Mějte na paměti, že vnitřní teplota by měla být kolem 77,5 stupně Celsia.

Párky v těstíčku
- Doba přípravy: 30 min
- Vaření: 30 min
- Druh pelet: GOLD Blend
- Porce pro: 2-4 lidi
- Ingredience:
- listové těsto
- plech
- kořenící směs dle vlastního výběru
- balík párků
- Postup:
- Vezměte si listové těsto, posypte ho Vámi vybranou kořenící směsí a vytvarujte těsto do kousků tak, abyste do nich mohli zamotat párečky. Tvar je podobný, jako když se motají croissanty nebo šátečky (trojúhelníčky).
- Přesuňte obalené párky na plech a vložte na rozpálený gril (187,5 stupňů Celsia).
- Nechte je na grilu asi 20-30 min, dokud nezezlátnou.
- Podávejte s kečupem nebo s hořčicí. Nebo s čímkoli jiným, co máte rádi.

